terugkeren>>

5 maart 2009, Jeugd en Gezin Nederland
ROUVOET WIL MEER KEUZEVRIJHEID BIJ COMBINEREN WERKEN GEZIN


Gezinnen willen zelf keuzes kunnen maken over de afstemming tussen werk en privé. De samenleving, werkgevers en werknemers zijn daar nu niet voldoende op ingericht. Wel zijn werkgevers ervan overtuigd dat gezinsvriendelijke investeringen zich terugbetalen.

Dit stelt minister Rouvoet op basis van uitgebreid onderzoek naar de relatie tussen gezin en werk. Elk gezin maakt zijn eigen keuzes in de combinatie tussen werk en privé. Deze keuzevrijheid levert werknemers energie, voldoening en betrokkenheid op.
Werkgevers scoren goed.

Ook werkgevers blijken overtuigd te zijn van de voordelen van gezinsvriendelijke maatregelen. Ze krijgen of behouden goed opgeleid, goed gemotiveerd en loyaal personeel, dat minder te kampen heeft met stress of ziekte. Nederlandse werkgevers scoren goed op gezinsvriendelijk beleid: kinderopvang en deeltijdwerk zijn goed geregeld. Wel valt er nog veel winst te boeken op mogelijkheden voor flexibele begin- en eindtijden, thuiswerken en in typische mannensectoren als de bouw en industrie.

Normaalste zaak

Er worden nu te weinig flexibele regelingen aangegaan, omdat er te weinig openhartige gesprekken tussen werkgevers en werknemers plaatsvinden. Het moet voor arbeidsorganisaties de normaalste zaak van de wereld worden om samen met werknemers te zoeken naar de beste individuele oplossing voor ervaren knelpunten tussen werk en gezin.

 

Verwijzingen: Werkende gezinnen Dossier | 12 maart 2009