terugkeren>>

Kinderen gescheiden ouders zijn depressiever

17 december, Bron: Gezondheidsnet.rnews.be

 

Scheiden doet lijden. Niet alleen door de partners zelf, maar misschien nog meer door de kinderen.

 

kindhoofdtelefoonMeer angstgevoelens, vaker blijven zitten en een lagere tevredenheid. En dus scoren kinderen van gescheiden ouders een stuk hoger op de depressieschaal. Ook al heeft een scheiding dus niet meteen zichtbaar invloed op de kinderen, toch mogen de gevolgen van een scheiding niet onderschat worden. 


Meer angstgevoelens, vaker blijven zitten en een lagere tevredenheid. En dus scoren kinderen van gescheiden ouders een stuk hoger op de depressieschaal. Ook al heeft een scheiding dus niet meteen zichtbaar invloed op de kinderen, toch mogen de gevolgen van een scheiding niet onderschat worden. 

Qua zakgeld en persoonlijke bezittingen, zoals gsmís en spelconsoles, hebben de kinderen van gescheiden ouders het vaak beter. Toch zijn ze minder tevreden met hun bezittingen, met de algemene materiŽle omstandigheden en de huisvesting. 

Al kunnen ouders de gevolgen van een scheiding wel proberen beperken. "Een goede ouder-kindrelatie, weinig conflicten en een ondersteunende opvoeding na de scheiding zijn factoren die het negatieve effect van een scheiding kunnen inperken.", aldus de Leuvense onderzoekers.

Zes studenten van de K.U. Leuven voerden het onderzoek uit bij 2.000 Vlaamse jongeren tussen 12 en 18 jaar. Eťn op vier maakte een scheiding van zijn ouders mee.