terugkeren>>

 
 

Gemiddelde
In België worden ten opzichte van het aantal huwelijken de meeste echtscheidingen van Europa voltrokken. In 2005 waren er in ons land 43.182 huwelijken en 30.844 echtscheidingen. Dat wil zeggen 71 echtscheidingen op 100 huwelijken. Het EU-gemiddelde ligt op 43,5 echtscheidingen voor 100 huwelijken.

Abortussen
Nog opvallend in het internationale onderzoek van het Spaanse Instituut voor Gezinsbeleid is dat in ons land het aantal abortussen in tien jaar (van 1993 tot 2004) met 50 procent gestegen is. België zit daarmee tussen nummer één Spanje - met een toename van 75 procent - en Nederland met 45 procent meer abortussen. (belga/tdb)

 

Ontrouw, hoofdreden om echt te scheiden.

 

Eén op drie huwelijken loopt mis door ontrouw, zo stelden Britse advocaten vast. Een slippertje is daarmee de belangrijkste oorzaak van een echtscheiding. Op twee komt de midlifecrisis (14 procent), op drie 'spanningen' in het gezin (11 procent).

Wantrouwen
Van alle huwelijken die door overspel op de klippen lopen is in 78 procent van de gevallen de man 'de schuldige'. Een stijging van 9 procent in vergelijking met enkele jaren terug.

Wil dat ook zeggen dat er meer mannen vreemdgaan? Niet noodzakelijk, want de advocaten noteerden nóg een opmerkelijke stijging: het aantal vrouwen dat privé-detectives inhuurt op overspel te laten vaststellen. "Huwelijken worden verondersteld gebaseerd te zijn op vertrouwen. Nu blijkt dat dat vertrouwen vaak zoek is." Hoe vaak het wantrouwen gerechtvaardigd is, wordt er niet bij vermeld.

Verschil
Ook bij de midlifecrisis dragen mannen de grootste verantwoordelijkheid (93 procent. Volgens advocaat Mark Harper is het echter moeilijk om vreemdgaan en midlifecrisis te onderscheiden. Een midlifecrisis is vaak de oorzaak van vreemdgaan. (edp)