17 december 2009  Gezondheidsnet.rnews.be
Kinderen gescheiden ouders zijn depressiever

Scheiden doet lijden. Niet alleen door de partners zelf, maar misschien nog meer door de kinderen.
Meer angstgevoelens, vaker blijven zitten en een lagere tevredenheid. En dus scoren kinderen van gescheiden ouders een stuk hoger op de depressieschaal.

Lees verder>>         

 
     
     
       
 

19 augustus 2009
Helft van spijbelaars heeft gescheiden ouders

Meer dan de helft van de scholieren die al op jonge leeftijd spijbelen, heeft gescheiden ouders. Oorzaken zijn waarschijnlijk dat er maar één ouder thuis is die het spijbelen zou kunnen opmerken en dat kinderen van gescheiden ouders al op jonge leeftijd allerlei beslissingen zelf mogen nemen. Dat zegt socioloog René Veenstra van de Rijksuniversiteit Groningen.

Lees verder>>         

 
     
     
       
 

30 juli 2009
Wereldwijde demografische winter

De positie van het gezin staat wereldwijd onder druk. Dalende geboortecijfers, een oplopend aantal echtscheidingen en een toenemende carrièregerichtheid van ouders. Lawrence D. Jabos: „We kunnen met recht spreken van een demografische winter.”

Lees verder>>         

 
     
     
       
 

15 juni 2009  Nieuwsblad
Samenwonen of trouwen

De zin en onzin van trouwen
Acht stellingen over het financiële voordeel van huwen en samenwonen

Lees verder>>         

 
     
     
     
 

5 maart 2009
Rouvoet wil meer keuzevrijheid bij combineren werken gezin

Gezinnen willen zelf keuzes kunnen maken over de afstemming tussen werk en privé. De samenleving, werkgevers en werknemers zijn daar nu niet voldoende op ingericht. Wel zijn werkgevers ervan overtuigd dat gezinsvriendelijke investeringen zich terugbetalen.

Lees verder>>         

 
     
     
       
 

23 februari 2009
Gezinsbond aangenaam verrast door uitbreiding ouderschapsverlof

Naar aanleiding van de begrotingsopmaak 2009 werd door de federale regering beslist ouders de mogelijkheid te bieden om ouderschapsverlof op te nemen voor kinderen tot 12 jaar. De regeling geldt voor alle kinderen en ook bij adoptie. De maatregel stond voordien alleen open voor ouders met kinderen tot zes jaar.

Lees verder>>         

 
     
     
     
 

23 februari 2009  De Standaard
Minder loon maar even tevreden

Vrouwen moeten het vandaag nog altijd met minder stellen tijdens hun loopbaan dan mannen. 'Als ze een evenwicht vinden tussen werk en gezin, zijn ze vaak al heel gelukkig.'

Lees verder>>         

 
     
     
     
 

3 februari 2009  Belga
Kind kost minstens 418 euro per maand

Elk kind tussen de 0 en 25 jaar kost zijn ouders anno 2009 minimaal 418 euro per maand. In 2004 was dat nog 377,63 euro. Dat blijkt uit de berekening van de studiedienst van de Gezinsbond, zo schrijft Het Laatste Nieuws dinsdag.

Lees verder>>         

 
     
     
     
 

27 januari 2009  Belga
Werkdruk remt kinderwens bij vrouwen

Er is geen verschil meer tussen de kinderwens van laaggeschoolden en hooggeschoolden in Vlaanderen. Dat zou te wijten zijn aan de werkdruk bij hoogopgeleide vrouwen. Dit blijkt uit 'Kinderwens in Vlaanderen', een nieuwe studie van de Vlaamse regering, schrijven De Morgen, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Lees verder>>         

 
     
     
     
 

24 januari 2009  Belga
Aantal jongeren met leefloon meer dan 30 procent gestegen

Sinds de overgang van het bestaansminimum naar het recht op maatschappelijke integratie (2002) is het aantal jongeren (18- tot 24-jarigen) dat jaarlijks aanklopt bij het OCMW en een leefloon krijgt, met bijna 32 procent gestegen.

Lees verder>>         

 
     
     
     
 

10.12.2008  Kerknet
DEPRESSIES BIJ KINDEREN, David Dewulf - Wees alert voor opvallende veranderingen

Depressie wordt wel eens bestempeld als dé ziekte van de eenentwintigste eeuw. En dan hebben we het niet enkel over volwassenen, want ook bij kinderen neemt het aantal depressies onmiskenbaar toe. De jongste cijfers? Vijf procent van de kinderen is depressief en vijfentwintig procent – dat is één kind op vier – vertoont depressieve symptomen.

Lees verder>>          pdf-versie>>         

 
     
     
     
 

22 november 2008  De Standaard
Partners voor het leven  -  Mag een gezinsbeleid streven naar duurzaamheid?

Elf onderzoekers van het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen vinden het niet meer dan terecht dat partners die scheiden en hun kinderen ondersteund en geholpen worden.

Lees verder>>         

 
     
     
     
 

19 november 2008 (De redactie - VRT Nieuws)
Senatoren werken gezamenlijk aan een wetsvoorstel, dat het mogelijk moet maken voor om discreet te bevallen.

Senatoren werken gezamenlijk aan een wetsvoorstel, dat het mogelijk moet maken voor om discreet te bevallen. Vorig week werd in Kessel-Lo een babylijkje gevonden.

Lees verder>>         

 
     
     
     
 

7 november 2008  Katholiek Nieuwsblad
‘Gezinsnota brengt evenwicht in kabinetsbeleid’

Minister Rouvoet presenteerde deze week zijn lang verwachte gezinsnota. Voor het eerst sinds lang lijkt de overheid weer een samenhangend en expliciet gezinsbeleid te gaan voeren. “Het werd hoog tijd”, aldus de minister.  -  Henk Rijkers

Lees verder>>          pdf-versie>>         

 
     
     
     
 

Katholiek Nieuwsblad  26 oktober 2008
Gezinsbeleid vraagt meer ambitie

Dat de arbeidsparticipatie omhoog moet, is, gezien de vergrijzing, een duidelijke zaak. Te veel druk op jonge gezinnen kan echter de kwaliteit van opvoeden en het geboortecijfer ernstig schaden. Lans Bovenberg, hoogleraar economie, voorziet als oplossing het verhogen van de pensioenleeftijd.

Lees verder>>         

 
     
     
     
 

Zin in gezin - Lannoo  15 oktober 2008
Duurzaamheid huwelijk

Duurzame relaties aangaan en onderhouden, zowel met onze kinderen als partner. Het wordt steeds moeilijker. De overheid moet gezinnen en paren ondersteunen voor het te laat is, vindt het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (HIG).

Lees verder>>         

 
     
     
     
 

BRUSSEL 15 oktober 2008 (De Standaard)
Goede relaties verdienen steun  -  Goede relaties ondersteunen is even essentieel als ingrijpen als het fout gaat.

Duurzame relaties aangaan en onderhouden, zowel met onze kinderen als partner. Het wordt steeds moeilijker. De overheid moet gezinnen en paren ondersteunen voor het te laat is, vindt het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (HIG).

Lees verder>>         

 
     
     
     
 

BRUSSEL 16 september 2008 (BELGA)
Nieuwe samenlevingsvormen maken Belg niet gelukkiger (Delta Lloyd)

De samenstelling van de Belgische gezinnen wordt alsmaar diverser en complexer. De norm van een man, vrouw en kind is meer en meer aan het verdwijnen. Dat blijkt uit de eerste "Nationale Familie-enquete" van Delta Lloyd Life. De enquête leert ook dat deze nieuwe samenlevingsvormen de Belg niet per se gelukkiger maken. Vooral financiële kwesties baren zorgen.

Lees verder>>         

 
     
     
     
 

1 september 2008  De Standaard
Huwelijkscontract wint aan belang in successieplanning

Een huwelijkscontract aanpassen kan binnenkort gewoon bij de notaris. Een procedure voor de rechtbank is niet meer nodig. Dat is belangrijk, want heel wat oudere huwelijkscontracten zijn niet meer optimaal door de evolutie van de wetgeving, vooral inzake successie.

Lees verder>>          pdf-versie>>         

 
     
     
     
 

BRUSSEL 24 juli 2008 (BELGA)
Aantal Vlaamse tienermoeders stijgt met twaalf procent

In Vlaanderen bevielen vorig jaar 1.365 meisjes tussen 10 en 19 jaar van een of meerdere kinderen. Dat zijn er 152 meer dan in 2006, een stijging met 12,5 pct.

Lees verder>>         

 
     
     
     
 


BRUSSEL 4 juli 2008   Door Roger Pauly, algemeen voorzitter Gezinsbond

Levensduurte gestegen? Laat kinderbijslagen volgen!

Voor wie vandaag kinderen opvoedt, wordt het leven extra duurder en wordt de uitholling van het gezinsbudget nog bijkomend versterkt.

Lees verder>>         

 
     
     
     
 

VIZIER 18 april 2008   Door Roger Pauly, algemeen voorzitter Gezinsbond
Een samenleving moet zichzelf bevragen

De berichten die de media ons dagelijks serveren, zijn niet opbeurend. Zo hoorden en lazen we onlangs over verdriet en depressies bij kinderen. Veelal, zo blijkt, heeft dat te maken met de echtscheiding van hun ouders, soms is de schooldruk te hoog of is het meedraaien in het tempo van de volwassenenwereld er te veel aan.

Lees verder>>         
 
       
     
 

DIEPENBEEK 22/04 (BELGA)
Vlaanderen telt 200.000 alleenstaande gezinnen
Het aantal alleenstaande ouders is de laatste jaren sterk toegenomen.

Lees verder>>         
 
       
     
 

12 april 2008     De Morgen
Kinderen zeggen vaker: "Ik wil dood"

"Almaar meer ouders komen om hulp vragen omdat hun kind zegt dat het dood wil," zegt psychotherapeute An Michiels. De Kinder- en Jongerentelefoon merkt op dat er onder jonge tieners, vooral op chatsites, een merkwaardige rage woedt van hyperemotionaliteit.

Lees verder>>          Commentaar Agnes>>
 
     
     
 

Belga, 1 april 2008
Nergens in Europa meer koppels uit elkaar dan bij ons

Voor elke 100 huwelijken in ons land zijn er 71 echtscheidingen. België is daarmee de absolute koploper in Europa wat betreft het aantal echtscheidingen. Dat blijkt uit een onderzoek in de 27 Europese lidstaten.

Lees verder>>

 
       
     
  Katholiek Nieuwsblad 7 maart 2008

Vrouwen willen juist meer kinderen

De uitspraak van minister Rouvoet dat er in Nederland best meer kinderen geboren mogen worden om de vergrijzing tegen te gaan, heeft heel wat ophef veroorzaakt. Maar laten we naar de feiten kijken: vrouwen willen juist meer kinderen krijgen, maar de voorzieningen laten dit niet toe.

Lees verder>>

 
     
     
 

5 maart 2008
In een interview met Katholiek Nieuwsblad van a.s. vrijdag verbaast minister Rouvoet zich over het recente tumult rond zijn suggestie in De Pers over het krijgen van kinderen: “Een regering die zich niet druk maakt om de demografische ontwikkelingen op de langere termijn is geen knip voor de neus waard.”

Lees verder>>

 
     
     
 

6 maart 2008     De Morgen
Opnieuw meer klachten bij Kinderrechtencommissariaat

Lees verder>>
 
     
     
 

Vizier, 7 maart 2008.
Een kaakslag voor gezinnen met kinderen. Na 35 jaar zonder welvaartsaanpassing hebben de kinderbijslagen 40 procent aan koopkracht ingeboet.

Lees verder>>

 
     
     
 

Katholiek Nieuwsblad 15 februari 2008
Meer waardering voor moederschap
.

Bij de jongste generatie ouders groeit de mening dat vrouwen geschikter zijn voor de zorg voor kinderen dan mannen. Dat blijkt uit het jongste rapport Nederland deeltijdland van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Lees verder>>

 
     
     
  BRUSSEL 19 februari (BELGA)
De Gezinsbond pleit voor een verbod op draagmoederschap.
Het belang van het kind primeert voor de bond immers op
de ultieme wens van koppels op een genetisch eigen kind. De bond stelt ook voor om kinderloze koppels te begeleiden bij het zoeken naar alternatieven, zoals adoptie. Daarmee reageert de bond op de recente berichten over draagmoeders die de ongeboren baby in hun buik verkopen aan de hoogste bieder.

Lees verder>>
 
     
     
 

14 februari 2008     Katholiek Nieuwsblad
Overheid mag bij gezin enkel dweilen

Wanneer een gezin niet functioneert, mag de overheid ingrijpen. Maar wanneer? Het Elektronisch Kinddossier van minister Rouvoet is als Big Brother voor de kleintjes. Bovendien dreigt het ideaal van het normale en volledige gezin uit het zicht te verdwijnen.

Lees verder>>

 
     
     
 

4 februari 2008     De Morgen
Ouders moeten kinderen beschermen tegen passief roken

 "Wie geeft om de gezondheid van zijn kinderen, beschermt hen zeker tegen passief roken." Met die boodschap willen de Stichting tegen Kanker, de Vlaamse Liga tegen Kanker en Kind&Gezin ouders op de Werelddag tegen Kanker meegeven dat ze beter niet kunnen roken in de omgeving van hun kinderen.

Lees verder>>

 
     
     
 

14 december 2007     Katholiek Nieuwsblad
De minister en de mensenrechten

In de mensenrechtennota van minister Verhagen staat veel waarmee iedereen het eens kan zijn. Vanuit katholiek gezichtspunt zijn er echter ook minstens drie problemen met de tekst. Een open discussie over het stuk is broodnodig.

Lees verder>>

 
     
     
 

7 december 2007     Katholiek Nieuwsblad
Rooms-rode coalitie tegen Duits anti-gezinsbeleid

Op het eerste gezicht een vreemde coalitie: de linkse Duitse politica Christa Müller en bisschop Walter Mixa van Augsburg. De echtgenote van Oskar Lafontaine, partijleider van Die Linke (opvolger van de SED) en de bisschop vinden elkaar in de felle kritiek op gezinsminister Ursula von der Leyen (CDU).

Lees verder>>

 
     
     
 

20 november 2007     Metrotime
Kinderrechtenverdrag wordt volwassen


Brussel Het Kinderrechtenverdrag wordt vandaag volwassen. Achttien jaar geleden werd het Internationaal verdrag inzake de Rechten van het Kind geboren.

Lees verder>>

 
     
     
 

Week van het ongeboren kind waarschuwt voor risico's bestraling.

BRUSSEL 13/11 (BELGA) = Nog te veel zwangere vrouwen ondergaan een
radiologisch onderzoek waardoor hun ongeboren kinderen ongewild aan
ioniserende straling worden blootgesteld.

Lees verder>>

 
     
     
 

29 oktober 2007     Nederlands Dagblad
'Kerk kan helpen bij opvoeding'

Kerken kunnen een goede plek zijn voor ouders om hun opvoedingsvragen te stellen, vindt minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin. De laatste jaren stijgt namelijk het aantal kinderen met problemen.

Lees verder>>

 
     
     
  19 oktober 2007  Katholiek Nieuwsblad
Het einde van het gezin?

In zijn afscheidsrede als hoogleraar gezinssociologie luidde Kees de Hoog gisteren in Wageningen de noodklok. Politieke correctheid weerhoudt beleidsmakers ervan te doen wat ze zouden moeten doen.
Ed Arons

Lees verder>>

 
     
     
 

17 oktober 2007  ChristenUnie
Laat gezin vrij in verdelen arbeid en zorg

Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie is sceptisch over de hoge doelen die het kabinet stelt in de onlangs verschenen Emancipatienota. ,,Hou het realistisch; echtparen hebben doorgaans goede redenen om niet allebei voor een volledige baan te kiezen. Laat mensen dus vrij om te kiezen voor een verdeling van arbeid en zorg die zij goed achten voor hun gezinssituatie,’’ zei Slob dinsdag tijdens een spreekbeurt in Ouderkerk aan den IJssel.

Lees verder>>

 
     
     
 

11 oktober 2007  De standaard
Ook gezin met twee mama's is normaal

GENT - Kinderen groeien steeds vaker op in eenoudergezinnen of nieuw samengestelde gezinnen. Toch voelen ze zich nog vaak 'anders' en niet aanvaard. Een educatieve website leert leerkrachten in het lager onderwijs hoe ze het thema in de klas bespreekbaar kunnen maken.

Lees verder>>     Commentaar>>

 
     
     
 

13 juli 2007  Katholiek Nieuwsblad
‘Opvoeden is taak ouders’

Hij houdt “overal de vinger aan de pols” en wil ouders de ruimte geven. Tussen de Kamerdebatten over zijn plannen door sprak KN met de nieuwe minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet.

Lees verder>>

 
     
     
 

maandag 02 juli 2007  De standaard
Echtscheiding van ouders bepaalt je verdere leven

BRUSSEL - Kinderen dragen twintig jaar later nog altijd de gevolgen van de echtscheiding van hun ouders.
van onze redactrice

Lees verder>>

 
     
     
 

donderdag 28 juni 2007  ChristenUnie
Pleidooi voor relatiecursussen

Stabiele gezinsverhoudingen zijn de beste preventie tegen het ontsporen van kinderen. De overheid zou daarom moeten investeren in relatiecursussen voor stellen die kinderen willen opvoeden, vindt ChristenUnie-kamerlid Joël Voordewind.

Lees verder>>

 
     
     
 

maandag 18 juni 2007  De standaard

Hoe meer kinderen, hoe meer vreugd
Katrijn Van Giel


Wie twee kinderen heeft, ziet 3.250 euro van zijn inkomen minder belast worden.

Een optimale aangifte begint nog altijd met het correct invullen van vak II van de aangifte. Hier wordt bepaald hoe we worden belast en welk deel van het inkomen wordt vrijgesteld. Er is de voorbije jaren heel wat gesleuteld om het onderscheid tussen samenwonenden en gehuwden te verminderen, maar de samenlevingsvorm heeft nog altijd een grote invloed op de belasting.

 

Lees verder>>

 
     
     
 

 

Beste,

Voelt u ook aan dat er in dit land dringend iets moet veranderen? Dat de leiders van ons land belangrijke waarden zijn kwijtgeraakt? Dat er weer (politiek) gehandeld moet worden volgens die waarden?

Lees verder>>
 
     
     
 

dinsdag 15 mei 2007  De standaard
Het gezin herontdekt
Zowat alle partijen nemen een gevuld luik gezinspolitiek op in hun verkiezingsprogramma.

Lees verder>>
 
     
     
 

donderdag 03 mei 2007  De standaard
Provincie doet jonge ouders EHBO-doos cadeau
Kersverse ouders krijgen een doe-doos met allerlei leuke gadgets bij de registratie van hun kind in het gemeentehuis.

Lees verder>>
 
     
     
 

woensdag 25 april 2007  De standaard
Premier, politicus, papa?
VLAAMSE POLITICI OVER HUN ENGAGEMENT ALS VADER Hebben mannelijke toppolitici ondanks hun drukke agenda nog wel tijd voor hun kinderen? Zouden ze meer tijd voor ze willen maken, of is dat niet realistisch in hun vak? Acht onder hen bekennen kleur.

Lees verder>>
 
     
     
  woensdag 25 april 2007   De standaard
De papaverklaring
Wij vaders willen niet alleen op feestdagen vader zijn, maar het hele jaar door genieten van onze kinderen. Wij smeren niet alleen op zondag de broodjes.
Wij vaders willen niets missen van de snelle ontwikkeling van onze kinderen. Wij kunnen voorlezen, puzzelen, neuzen snuiten en staartjes maken.

Lees verder>>
 
     
     
 

woensdag 11 april 2007   De standaard

'Ouderstage is geen straf maar een kans'
Ouders kunnen vanaf nu verplicht worden om een ouderstage te volgen. ,,Het is niet de bedoeling hen te pijnigen, wel om een positieve wending aan hun ouder-zijn te geven.''
Van onze redactrice

Inge Ghijs

 

Lees verder>>

 
     
     
 

vrijdag 6 april 2007   (Kerknet/SIR)

Oostenrijkse bisschoppen vragen steun voor het gezin

Lees verder>>

 
     
     
 

vrijdag 30 maart 2007  (Kerknet/CNA/Kipa-Apic)
Internationale gemeenschap moet rechten van kinderen verdedigen
Aartsbisschop Silvano Tomasi, de permanente vertegenwoordiger van de Heilige Stoel bij de Verenigde Naties in Genève, roept de internationale gemeenschap op de rechten van kinderen en gezinnen wereldwijd beter te beschermen.

Lees verder>>

 
     
     
 


vrijdag 30 maart
2007
   De standaard
Gezocht: nieuwe papa's
Vanaf 1 januari tot vandaag hebben alle vrouwen in ons land ,,gratis'' gewerkt, want vrouwen moeten gemiddeld vijftien maanden werken om het loon te verdienen dat een man in twaalf maanden verdient. Dat is de stelling van de organisatoren van de Equal Pay Day, die vandaag actie voeren om die loonkloof tussen mannen en vrouwen aan te klagen.

 

Lees verder>>
 

 
     
     
 

vrijdag 23 maart 2007 http://www.christenunie.nl

André Rouvoet spreekt in nieuwe hoedanigheid
In het debat over de 'Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding' sprak Rouvoet (Minister van Jeugd en Gezin) voor het eerst in zijn nieuwe hoedanigheid als minister in de Kamer.

Lees verder>>

 
     
     
 

zaterdag 24 maart 2007   De standaard
Voorhuwelijkscursus doet nadenken over huwelijk

Genk. Het centrum voor levens- en gezinsvragen begint volgende week met een voorhuwelijkscursus.

Lees verder>>

 
     
     
  Woensdag 21 maart 2007  De standaard
Gezinsbond wil bijslag niet koppelen aan inkomen
Waarom krijgt een gezin met twee ouders en kinderen en een inkomen van minder dan 1.740 euro per maand, geen verhoging van zijn kinderbijslag en een eenoudergezin met dat inkomen wel?

 

Lees verder>>

 
     
     
 

Dinsdag 13 maart 2007  De standaard
Analyse. Zowat alle partijen nemen in hun verkiezingsprogramma een goed gevuld deel gezinspolitiek op. Er is ook echt een probleem met de combinatie van werk en gezin.
 

Lees verder>>

 
     
     
 

Zaterdag 10 maart 2007 | Bron: BELGA

CD&V doet gezinsondersteunende voorstellen

(Belga) CD&V heeft zaterdag een aantal voorstellen gelanceerd om gezinnen beter te ondersteunen. Een eerste voorstel is de invoering van een levenslooprekening, waarmee werkenden extra verlof kunnen betalen. Voorts pleit de partij voor een fiscale beloning voor energievriendelijke aankopen en voor het welvaartsvast maken van de kinderbijslag.

 

Lees verder>>

 
     
     
 

Vrijdag 23 februari 2007   De standaard
EU wil geboortecijfer opkrikken
De ministers van Arbeid, Sociale Zaken en Gezin van de Europese Unie zijn het erover eens dat de lage geboortecijfers - nu gemiddeld 1,5 kind per vrouw - onder meer het gevolg zijn van de moeilijke combinatie tussen werk en gezin.

 

Lees verder>>