terugkeren>>

 
 

Uitgeblust of verkrampt
Psychologen en therapeuten krijgen uitgebluste of door woede verkrampte kinderen in hun praktijk. Die schreeuwen uit hoe eenzaam ze zich voelen. Na de scheiding van hun ouders of de versplintering van hun familie zijn ze hun veilige thuis kwijt.

Bovendien is er nog het helse ritme van school, opvang, sport of muziekklas. Almaar meer kinderen lijden aan psychische aandoeningen, melden kinderpsychiaters.

Meeslepen via chat
De Kinder- en Jongerentelefoon merkt dat pubers zich op chatsites laten meeslepen door de emo-rage, een nieuw soort gothic. Meisjes en jongens van amper tien jaar flirten met de doodsgedachte, verheerlijken zelfverwonding. Preventiecentra rekenen dat één op de tien Vlaamse tieners zichzelf pijn doet of een poging tot zelfdoding heeft ondernomen. (belga/edp)

 

 

Open Vld vraagt debat over uitgebluste kinderen

Bart Somers is verontrust, als vader en als politicus.

Open Vld-voorzitter Bart Somers roept op tot een "breed en ernstig maatschappelijk debat" over uitgebluste kinderen en jongeren. Hij doet dat naar aanleiding van een artikel in De Standaard, waarin staat dat meer en meer kinderen en jongeren kampen met psychische problemen. Steeds meer ouders zoeken hulp omdat hun kind zegt dat het dood wil gaan.

"Verontrust"
Somers laat weten verontrust te zijn over dat nieuws. "Niet alleen als politicus, maar ook als vader". De Open Vld-voorzitter vraagt een debat. "Pasklare antwoorden liggen niet meteen voor het grijpen. Inspanningen die in het verleden werden gedaan, zoals het zelfmoord-preventieplan van de Vlaamse regering, lijken niet voldoende. Ander pijnpunten, zoals het schrijnende tekort aan kinderpsychiaters, kennen nog niet eens een begin van oplossing. Het wordt dus hoog tijd om in een hogere versnelling te schakelen", aldus Bart Somers.

Deelname jongeren
Somers pleit voor een breed debat, waaraan ook de jongeren zelf deelnemen. Hij wil ook clichés en platgetreden paden vermijden. "Zeggen dat dit allemaal de schuld is van de hedendaagse samenleving, is te eenvoudig. Het verklaart bijvoorbeeld niet waarom in ons land zelfdoding bij jongeren 2,5 keer hoger is dan in Nederland", luidt het. (belga/edp)