terugkeren>>

 
 

Niet volgroeid
"Ongeveer 900.000 kinderen in BelgiŽ ademen thuis lucht in die door tabaksrook vervuild is", zeggen ze. Nochtans is passief roken nog meer schadelijk voor kinderen dan voor anderen. Dat komt doordat hun lichaam nog niet volgroeid is, waardoor ze kwetsbaarder zijn.

Wiegendood
Pasgeborenen die passief roken, hebben naar verluidt een groter risico op wiegendood, oorontsteking, een slechte ontwikkeling van de longen, astma, een piepende ademhaling, en ga zo maar door. Ook roken tijdens de zwangerschap is bijzonder schadelijk voor het ongeboren kind. Het nicotinegehalte in de navelstreng ligt immers 15 procent hoger dan in het bloed van de moeder.

Campagne
De twee grote kankerorganisaties in ons land, de Stichting tegen Kanker en de Vlaamse Liga tegen Kanker, bundelen nu de krachten om het probleem van passief roken aan te pakken. Samen met Kind&Gezin lanceren ze naar aanleiding van de Werelddag tegen Kanker op maandag 4 februari een sensibiliseringscampagne om rokers te vragen niet te roken in de buurt van kinderen en zwangere vrouwen, en niet te roken wanneer ze zelf zwanger zijn.

Informatie
In de consultatiebureaus en de kinderdagverblijven zal informatiemateriaal verspreid worden waarop rokers worden aangespoord actief mee te werken aan een rookvrije omgeving voor kinderen. (belga/ka)