terugkeren>>

 
 

In Vlaanderen bevielen vorig jaar 1.365 meisjes tussen 10 en 19 jaar van een of meerdere kinderen. Dat zijn er 152 meer dan in 2006, een stijging met 12,5 pct. Dat betekent dat 3,9 tienermeisjes op de duizend een kind kregen in 2007. Dat meldt het Centrum voor Relatievorming en Zwangerschapsproblemen (cRZ) donderdag.

De stijging tekent zich vooral af bij de minderjarige meisjes. Bij de 18- en 19-jarigen is sprake van een lichte daling, aldus het cRZ op basis van de bevallingscijfers van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE).

In Vlaanderen blijkt minder dan 1 pct van de nieuwe Vlaamse tienermoeders jonger dan 15 jaar te zijn, in 2007 was de jongste moeder 13 jaar. Bijna 3 pct is 15, bijna 6 pct is 16 en iets meer dan 14 pct is 17 jaar oud op het moment van de bevalling. Samen betekent dit dat 23 pct van de tieners die bevallen minderjarig zijn. Bijna 27 pct van de bevallende
tieners is 18 jaar en bijna 50 pct is 19.

Met de stijging naar 3,9 tienermeisjes op de duizend die in 2007 van minstens één kind bevielen, blijft Vlaanderen onder het hoogtepunt van 2001. Toen kregen 4,1 op de duizend meisjes een kind.

Volgens het cRZ kunnen nog geen conclusies getrokken worden uit de stijging. Mogelijk gaan de cijfers dit jaar opnieuw naar beneden, zoals de voorbije zes jaar telkens het geval was na een jaar met gestegen cijfers, zegt het cRZ.

Het Centrum stelt zich vragen bij het feit dat er in Vlaanderen amper voorzieningen en procedures aangepast aan tienermoeders bestaan. Het cRZ stelt zich daarom de komende jaren tot doel de opstart van een aantal ontmoetingspunten voor tienermoeders, verspreid over Vlaanderen, te ondersteunen. Zo wordt tegemoet gekomen aan wat tienermoeders het meest nodig hebben, zegt het cRZ, en dat is contact met lotgenoten./.GEJ/VOC