terugkeren>>

 
  Het concept van de Premarriage course komt van Groot-Brittannië overgewaaid. ,,Jongeren maken vandaag heel bewust de keuze om al dan niet te trouwen. Een huwelijk is voor hen geen evidentie meer. Heel wat jongeren hebben gescheiden ouders. Ze willen niet dezelfde fouten maken'', zegt Gerrit Houtman van Bethesda, een christelijk centrum voor levens- en gezinsvragen.

Hij heeft 25 jaar ervaring in gezins- en relatietherapie. Enkele jaren geleden begon zijn centrum met een 'Marriagecourse'.

,,We willen niet enkel therapie bij problemen bieden, maar ook aan preventie doen'', zegt Houtman.

,,De meeste paren die de Marriage course volgen zijn veertigers. Ze volgen de cursus niet omdat ze echte huwelijksproblemen hebben. Het is eerder een herbronning binnen hun huwelijk.''

,,De carrière waar ze al die jaren aandacht aan hebben besteed, draait op volle toeren, de kinderen zijn al weer wat ouder. Dit is het moment om weer meer tijd aan elkaar te besteden.''

Net zoals bij de Marriage course staat ook tijdens de Premarriage course communicatie centraal. Drie zaterdagen lang zullen de jonge paartjes aan de hand van opdrachten elkaar beter leren kennen.

,,Jongeren zijn heel flexibel, alles is bespreekbaar. Toch hebben ze vaak niet goed besproken wat ze van elkaar verwachten in het huwelijk en of ze er werkelijk klaar voor zijn. Dat wordt met die opdrachten duidelijk gemaakt. Wat zijn de verwachtingen? Welke rol wil je zelf vervullen? Hoe goed kennen jullie elkaar?'', legt Truyen uit.

,,Een van de opdrachten is bij elke vraag kiezen wat je partner zou antwoorden. Zoals geld uitgeven of sparen, thuisblijven of uitgaan, een avontuurlijke of een relax-vakantie. Zo ontdekken jongeren wat ze zelf en wat de ander belangrijk vindt. Het is een manier om in het haastige leven stil te staan bij elkaar. Het zou kunnen dat een paar zo ontdekt dat ze eigenlijk toch niet bij elkaar passen. Maar beter nu dan wanneer ze gehuwd zijn'', vindt Houtman. De cursus wordt gegeven vanuit een christelijk perspectief, toch komt het geloof niet sterk aan bod. iedereen kan deelnemen. (kvh)